Ingen har rätt att göra någonting sexuellt mot en annan person och mot dennes vilja. Tyvärr så ser man i Sverige en ökning både gällande sexualbrott och av våldtäkter. En våldtäkt, som är ett av de allvarligaste sexualbrotten, är en feg handling som vid fällande dom kan rendera fängelse i minst två år och som högst sex år. 

För en person utsatt för våldtäkt finns hjälp och rådet är att man söker sådan. En våldtäkt innebär ofta ett stort trauma som man behöver hjälp för att kunna bearbeta. Frågan är vilken typ av hjälp man kan få och hur man kan agera i samband med att man blivit utsatt för en våldtäkt

Vi ska gå igenom några olika alternativ här nedan, men innan dess så ska vi också slå hål på en seglivad myt vad gäller den typiska gärningsmannen. Det handlar nämligen inte om den mörka natten, den dåligt upplysta stigen och en man som uppenbarar sig från skuggorna. Den typen av våldtäkt förekommer tyvärr också, men den är långt ifrån den typiska. 

Istället så handlar det om en nära partner. I 30 %  av fallen så är det en partner som är gärningsman. I många andra fall så handlar det om en person som man känner väl eller är ytligt bekant med. Det är också något som gör det betydligt svårare att anmäla en våldtäkt. 

Hjälp finns att få för våldtäktsoffer 

Det är viktigt att bli undersökt i samband med en våldtäkt. Detta då viktiga spår kan komma att säkras och där exempelvis dna från gärningsmannen kan bli avgörande i samband med rättegången. Här ska man emellertid säga att det även går att få till stånd en fällande dom även om tekniskt bevisning saknas och där man som utsatt inte sökt sig till en akutmottagning för en gynekologisk undersökning efteråt. Man ska veta att en undersökning inte är synonym med en polisanmälan. En sådan kan göras flera år efteråt – och om du genomfört en gynekologiskt undersökning så finns spåren sparade. Därför kan det vara bra att söka sig till vården. 

Att bearbeta traumat genom samtal är ofta en bra lösning. Det finns massor av hjälp att få vad gäller detta. Kvinnojouren bistår med hjälp, brottsofferjouren är även de mer än behjälpliga och det finns även massor av olika jourer som erbjuder hjälp genom samtal. 

Ett annat viktigt hjälpmedel handlar om ett målsägarbiträde. Skulle du välja att polisanmäla den våldtäkt du utsatts för så kommer det att innebära att polisen förhör dig. Samma sak vid en framtida rättegång. Det som många offer upplever i samband med detta är att man ställs en massa insinuanta frågor som klandrar den egna personen och som skuldbelägger en. Frågor som kan röra vilka kläder man bar, hur mycket man druckit och huruvida det egna sexlivet ser ut. Genom ett målsägarbiträde så kan sådana frågor undvikas och där man som offer slipper stå i en slags skamvrå för helt irrelevanta saker. Vid rätten så får man ett professionellt stöd och även ett känslomässigt sådant. Ett målsägarbiträde är definitivt en fördel att ha vid sin sida om man blivit utsatt för en våldtäkt.