Det finns vissa åkommor som skapar större skam än andra och där man som drabbad kan få stora problem med komplex. Komplex som hämmar en i livet och som gör att man drar sig undan från vissa situationer. Ett typiskt exempel på detta handlar om åderbråck och det är ett problem som många dras med. Vi ska säga en sak direkt som kan lindra: man räknar med att ungefär var tredje svensk har åderbråck och att man således är långt ifrån ensam.

Det tydliga och talande är att man sällan ser detta – ett åderbråck visar man ogärna upp för omvärlden; något som innebär att man allt som oftast använder långbyxor även om temperaturen ligger på över tjugo grader. Till mångt och mycket så är det ofta kvinnor som drabbas i en större utsträckning och inte sällan i samband med en graviditet. Ofta så är åderbråck att anse som ofarliga och man kan söka hjälp hos sjukvården om det föreligger en risk för bensvullnad, eksem eller bensår.

Det stora problemet och anledningen till skammen? Åderbråck ser allt annat än trevligt ut. Om man ska drista sig till en jämförelse så påminner åderbråck om stora, blåfärgade larver som ligger längs benen och det talande är att de i många fall sticker ut ganska långt. Har man åderbråck så vill man, helt enkelt, inte visa upp det för omvärlden – trots att det är ganska troligt att någon annan i närheten har exakt samma problem.

Hur behandlas åderbråck och kan man bli av med dem?

I många fall så erbjuds man som drabbad ingen annan hjälp än stödstrumpor och olika tips på hur man kan lindra sina åderbråck. Det är säkerligen en kostnadsfråga och där man som patient och drabbad således också får söka sig utanför den traditionella sjukvården för hjälp på ett mer ingående sätt.

Att bära stödstrumpor hjälper och det lindrar – men det tar inte bort åderbråcken från benen. Det gör däremot andra metoder som erbjuds av olika kliniker som drivs i privat regi. Det innebär att man får bekosta en åderbråcksbehandling ur egen ficka.

Vi ska dock tillägga att Landstinget går in och finansierar en behandling om fyra stycken symptom visar sig samtidigt:

    • Hudförändringar.
    • Bensår.
    • Upprepade proppar.
    • Blödningar.

Det innebär emellertid inte att endast ett utbuktande åderbråck kommer att bekostas av Landstinget – det innebär att man behandlas för venös insufficiens och det är egentligen det namn på tillståndet som förklarar ett åderbråck där de ovan nämnda punkterna utgör en del av symptomen.

Vi skulle därför säga att du troligen inte kommer att uppfylla kraven för att få ett åderbråck behandlat och för att få det att försvinna. Behandlingen för det ytliga – utbuktande – åderbråcket anses inte ha någon betydelse för venös insufficiens och bekostas därför inte. En behandling/operation som för övrigt sker genom en speciell teknik som kallas för lokala exstirpationer och innebär en slags virknålsteknik.

Är det värt att bekosta en behandling ur egen ficka?

Som man kan läsa ovan så är ett åderbråck i sig ingenting som anses som farligt. Vi anser att åkomman borde vara tillräckligt “stark” för att den ska räknas in som en sjukdom och därmed finansieras på samma sätt som andra sjukdomar och åkommor. Det är bara att hålla tummarna för att detta sker i framtiden.

Man kan lida på andra sätt än genom smärta och det tycker vi verkligen att ett åderbråck visar – det är bara att kolla på alla drabbade och hur de känner för att gå på en badstrand. Vår personliga åsikt å sido dock. Idag så får du vara beredd att betala för att bli av med ditt utbuktande åderbråck och vi anser att du definitivt ska ta den kostnaden om du lider av hur du ser ut.

Behandlingen är effektiv, den ger ett bra resultat och den operation som krävs är inte smärtsam. Den tar ungefär en timme och du kan gå hem redan samma dag. Vi skulle definitivt säga att en behandling på en privatklinik är värd sin vikt i guld. Dina åderbråck försvinner och du kan återigen börja visa upp benen utan att skämmas igen.