Toleransprojektet.se

För mer tolerans i arbetsliv & skola

tolerans i skolan

Välkommen till Toleransprojektet.se!

Klistrat inlägg

Idag är det viktigare än någonsin med aktivt arbete för att motverka intolerans och rasism i samhället. Toleransprojektet.se är en sida som verkar för kulturell och etnisk mångfald i Sverige. Vi  vill bidra till att människor ska kunna kommunicera och lära av varandra för att skapa ett samhälle där alla får plats.

Tolerans handlar om mer än integrering av invandrare och flyktingar i samhället. Det handlar också om tolerans för olika sexuella läggningar och även om att skapa bättre förutsättningar för funktionshindrade att kunna ta del av samhället till fullo.

Här på sidan kommer vi att prata om olika initiativ som främjar tolerans och mångfald i skola och arbetsliv, samt ute i samhället i stort. Har du ett bidrag? Då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Sidan www.toleransprojektet.se inget att göra med den skolmodell som praktiseras runt om i Sverige och heller ingen koppling till Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Har hälsohetsen i samhället gått för långt?

Många forskare och andra kunniga menar att hälsohetsen har gått för långt i vårt samhälle. Förr kanske man trodde att folk var ohälsosamma på grund av att de inte visste bättre men så är inte fallet idag. De flesta vet mer än vad de kanske själva önskar om hur man äter nyttigt och tränar rätt. Problemet är dock att det är svårt för många att hitta tid i sina livspussel för att träna. Lever man i en barnfamilj så vet man att quinoa och rawfood inte står särskilt högt upp på önskelistan vilket innebär att man behöver laga två maträtter om man skall få bort halvfabrikat och pasta. Dessutom är nyttig mat många gånger dyrare än halvfärdiga och lättlagade rätter. 

Hälsostress är farligt i sig

Att stressa upp sig över sitt ohälsosamma liv är ironiskt nog farligt i sig och kan leda till en rad sjukdomar och farliga hälsotillstånd.  Stress gör att du får högt blodtryck vilket är farligt för hjärtat. En hjärna under stress på högvarv vilket kan leda till utbrändhet. Blodet försvinner från magen vilket leder till sämre matsmältning och kan ge problem med smärtor och trög mage. Den stressade kroppen frigör en rad hormoner, däribland kortisol som i för höga doser ökar risken för åderförkalkning, fetma och diabetes typ 2.  

Hitta en balans som funkar från dig

De flesta har inte tid att träna fem dagar i veckan och laga nyttig mat från grunden. Vi är inte heller alla stöpta i samma skal och måste generellt inse att en hälsosam kropp kan se ut på många sätt. Om du vill leva hälsosammare måste du hitta en balans och ett sätt som fungerar för dig och som du kan hålla. Att gå in stenhårt för något för att sedan misslyckas hålla uppe dina högt uppsatta mål gör bara att du känner dig dålig och får sämre självförtroende. Börja med något litet som till exempel en halvtimmes promenad på lunchen. Om du går ut med dina vänner eller arbetskamrater kan du byta ut ett glas alkohol mot ett alkoholfritt alternativ. 

Hitta alternativ 

Du behöver inte sluta med några livsmedel om det inte är så att du är allergisk eller har en intolerans. Däremot kan du dra ner på eller byta ut sådant som du upplever att du inte mår bra av. Vissa har en överkänslighet mot gluten eller laktos men idag finns många bra alternativ vilket gör att du inte behöver sluta med pasta eller mjölk i kaffet. Det gör det också enklare för dig med familj och andra att ta hänsyn till. 

Var snäll mot dig själv

Det viktigaste är att vara snäll mot dig själv. Ingen mår bra av självhat. Självkärlek är grunden för att få ett hälsosammare liv. Om du älskar dig själv och din kropp kommer du också göra val som är bra för den. Gå regelbundet på hälsokontroll i Stockholm för att hålla koll på dina värden. Ta det lugnt och var beredd på att det tar många år att hitta en balans. Livet ändras hela tiden vilket gör att du måste anpassa dig, gör det bästa av situationen och fokusera på din självkärlek så kommer de hälsosamma valen av sig själv.

Äta veganskt – ett politiskt ställningstagande

Idag är det ganska vanligt med veganism, speciellt bland ungdomar. Vår egen superstjärna Greta Thunberg är självklart vegan och argumenterar ofta för att vi i västvärlden borde byta till en vegansk kosthållning. Att vara vegan signalerar att man bryr sig om sin omvärld och om de som inte kan föra sin egen talan, helt klart ett politiskt ställningstagande för en hållbar och rättvis värld. Det finns flera goda argument till varför man borde bli vegan. Här nedan listar vi några av dom. 

Solidaritet med djuren

De som far mest illa i köttindustrin är såklart djuren. Regelbundet kommer det nya reportage och rapporter från slakterier och djurfarmar om grymheter mot djuren. Inte ens svenska ekologiska gårdar har en helt skrupelfri djurhållning. Grisar, som är ett mycket lojalt och intelligent djur, far mycket illa. De får sällan den miljö och den stimulans de behöver för att må bra. Grisar skiljer sig egentligen inte så mycket ifrån hundar, de kan kommunicera med varandra, busa och kela. Det är hemskt att tänka på de bilder man sett av djur som far illa. Att sluta äta kött, ägg och mejeriprodukter är en solidaritetshandling med djuren.

En global miljögärning 

En stor del, hela 15 %, av växthusgasutsläppen kommer från köttindustrin. Det är mer än hela världens samlade transporter. Vi odlar soja och spannmål, som är fullgod kost för människor, och ger till djuren som foder. I Amazonas hugger man ner regnskog för att ge plats åt dessa sojaplantage. Animaliska produkter kräver hela tio gånger mer energi än växtbaserade produkter. Det är svårt att försvara den typen av konsumtion när vi har klimatmål som måste nås. Att vara vegan är att ta ansvar för både nutid och framtid. 

Vegansk catering

Nästa gång du ska beställa mat till en fest eller till ett företagsevent kan du prova vegansk catering. Vegansk mat passar också flertalet allergiker och kan ätas av både köttätare och vegetarianer.  Det är ett lätt sätt att göra en god gärning i dubbel bemärkelse. Vegansk mat är lättsmält och energifylld så ni kan studsa igång efter er måltid. 

Idag finns det många fantastiska vegetariska och veganska restauranger och cateringfirmor i Sverige. Inte minst i Stockholm som är en medveten och trendig stad när det kommer mat. Det finns riktigt bra vegansk catering i Stockholm som kommer uppfylla alla era förväntningar på en fräsch, delikat och sund måltid. Överraska dina kollegor och gäster, det kommer bli ett positivt möte för dom med vegansk mat!

Är Googles sökdominans ett demokratiproblem?

För de allra flesta så är Google det givna valet när man ska söka efter information. Detta oavsett om det handlar om att söka efter en specifik händelse, en produkt, en tjänst eller exempelvis vilket väder man kan förvänta sig till helgen. Google underlättar vår vardag och är, i och med detta, också förknippat med någonting positivt. 

Det finns emellertid också en baksida. Google har, liksom Facebook, Amazon och Twitter, skaffat sig ett monopol. Man är större än alla konkurrenter och kan därför agera utifrån detta. Monopol är sällan något att eftersträva. Den största delen av kritiken mot Google handlar om att företaget visar slapphet i att ta bort material som strider mot lagar och en flathet i att sortera bort exempelvis videos som sprider propaganda som inte stämmer överens med verkligheten. 

Kritik mot Google – högerextremt material tillåts ligga kvar 

Detta kan illustreras av exempelvis högerextrema grupper som kan lägga ut videos om förintelsen eller där man publicerar propaganda förklädd som nyhetsartiklar. Gömt i detta finns också konkret kritik där exempelvis journalister och advokater hängs ut med namn och bild – i sina egna hem – i nämnda kanaler. Det handlar om ett hot mot hela vår rättsstat och, i och med detta, också ett hot mot demokratin. 

Google är ett kraftfullt verktyg som går att manipulera – något som exempelvis extrema sidor på högerkanten kunnat utnyttja. Google själva agerar och bemöter denna kritik med att man visst tar bort material som bryter mot exempelvis lagar eller som strider mot företagets egna policy. Frågan är om det räcker?  

Att material som exempelvis påtalar att förintelsen aldrig ägt rum, att material som sprider ren hat-propaganda eller att listor över advokater – kompletta med namn, adresser och bilder – kan ligga kvar i flera dagar utan att någonting görs är de facto ett hot mot demokratin. Att Google indirekt bidrar till att hat och hot om våld sprids är allvarligt och här har man definitivt något att arbeta med om man ska fortsätta behålla sin dominans som global sökmotor. 

Rätt SEO-byrå kan hjälpa företag att ranka högre 

Många vill även peka på andra problem med Google. Hur kan exempelvis vissa företag hamna högre upp i listan över sökresultat än andra? Det torde väl onekligen handla om en orättvisa? Här är sanningen emellertid det exakt motsatta. Gällande exempelvis företag, produkter och tjänster så har Google och den sökmotorn visat sig vara väldigt demokratisk. 

Det går inte att köpa sig till framgång och en hög ranking i den organiska listan. Vilket konkret innebär att företag med en mindre budget kan konkurrera på ett mer rättvist sätt mot rikare företag. Genom att anlita en SEO-byrå så kan även mindre företag göra sig synliga på den åtråvärda förstasidan på Google och därigenom också locka till sig fler kunder. 

Matchen är idag mer jämlik än vad den tidigare var. Förr – med de gamla sätten att marknadsföra sig på – så vann de med störst budget i nio fall av tio. Idag så vinner de företag som agerar smartast och som valt rätt partner för sin SEO. Sett ur det perspektivet har Google snarare bidragit till en mer demokratisk värld.

Har fastighetsförvaltning blivit en klassfråga?

Har fastighetsförvaltning blivit en klassfråga? Den frågan kan egentligen kopplas till vårt samhälle i stort. Håller vi på att skapa ett samhälle som har formen av ett timglas där det finns en stor klass av fattiga, en mindre medelklass och en stor överklass? Vi är inte riktigt där, men det finns oroväckande tecken på att vi tar steg i den riktningen. 

Att vissa områden i Stockholm är mindre attraktiva än andra är ingen hemlighet. Det finns, helt enkelt, områden som inte hamnar överst på listan då folk i gemen söker bostäder. Något som också kan skapa ett utanförskap och som leder till en fråga om hönan och ägget – vad kom först? Varför blev just dessa områden mindre attraktiva och där exempelvis gäng och andra mindre positiva saker kunde födas? Var det för att just priserna var/är billigare – och kan man på något sätt i så fall vända trenden? 

En sak talar för att man kan vända trenden. Det handlar då om gentrifiering. Stockholm växer och blir större. På samma sätt som man kunnat se i andra större städer så trycks medelklassen allt längre ut i förorterna och detta som en följd av att priserna i innerstaden ökar.  

Det gör att ett område som tidigare varit lite farligare kan förvandlas och bli tryggt, säkert och attraktivt. Samtidigt som detta sker så måste man även våga ställa frågan om var problemen tar vägen? Det är kärnan i detta: man måste kunna hitta en lösning som gör att medelklassens nya områden också blir detsamma som den lite fattigare klassen – utan att det sker någon kollision. Här kan fastighetsförvaltning i Stockholm var nyckeln. 

Fastighetsförvaltning i Stockholm – så blir områden mer attraktiva 

Rätt fastighetsförvaltning i Stockholm kan ske utan att en budget sprängs. Det finns företag som erbjuder fastighetsförvaltning i Stockholm till bra priser – och som erbjuder överlägsna tjänster på köpet. Nyckeln till att få ett område mer attraktivt är att skapa mervärden. 

Man vill känna att just där vill jag bo. I många fall kan det innebära en makeover. Mer grönområden, fler lekparker, snyggare fasader, renare ytor, mer belysning och exempelvis investeringar som laddstolpar, nya energisystem – som gör boendet billigare – och bättre tvättstugor. Allt hör ihop, men många tänker sig att fastighetsförvaltning per se måste vara kostsam för att sådana investeringar ska vara möjliga. Klart står att det kostar pengar att investera i alla dessa saker. Lika klart står dock att rätt fastighetsförvaltning i Stockholm kan öka en ekonomisk planering för sådana. Däri ligger nyckeln. 

Att fastighetsförvaltning skulle vara ojämställd och lite av en klassfråga är en myt. Det finns företag som erbjuder sämre tjänster till höga kostnaden, men det finns även det motsatta: företag inom fastighetsförvaltning som är mer på tårna, som ger bättre priser och som verkligen bryr som att förbättra för den förening eller fastighetsägare man anlitats av. Tycker man att det företag man har för fastighetsförvaltning inte når den verkshöjd man vill – ja, då kan man faktiskt se sig om efter andra alternativ.

Har du blivit utsatt för en våldtäkt?

Ingen har rätt att göra någonting sexuellt mot en annan person och mot dennes vilja. Tyvärr så ser man i Sverige en ökning både gällande sexualbrott och av våldtäkter. En våldtäkt, som är ett av de allvarligaste sexualbrotten, är en feg handling som vid fällande dom kan rendera fängelse i minst två år och som högst sex år. 

För en person utsatt för våldtäkt finns hjälp och rådet är att man söker sådan. En våldtäkt innebär ofta ett stort trauma som man behöver hjälp för att kunna bearbeta. Frågan är vilken typ av hjälp man kan få och hur man kan agera i samband med att man blivit utsatt för en våldtäkt

Vi ska gå igenom några olika alternativ här nedan, men innan dess så ska vi också slå hål på en seglivad myt vad gäller den typiska gärningsmannen. Det handlar nämligen inte om den mörka natten, den dåligt upplysta stigen och en man som uppenbarar sig från skuggorna. Den typen av våldtäkt förekommer tyvärr också, men den är långt ifrån den typiska. 

Istället så handlar det om en nära partner. I 30 %  av fallen så är det en partner som är gärningsman. I många andra fall så handlar det om en person som man känner väl eller är ytligt bekant med. Det är också något som gör det betydligt svårare att anmäla en våldtäkt. 

Hjälp finns att få för våldtäktsoffer 

Det är viktigt att bli undersökt i samband med en våldtäkt. Detta då viktiga spår kan komma att säkras och där exempelvis dna från gärningsmannen kan bli avgörande i samband med rättegången. Här ska man emellertid säga att det även går att få till stånd en fällande dom även om tekniskt bevisning saknas och där man som utsatt inte sökt sig till en akutmottagning för en gynekologisk undersökning efteråt. Man ska veta att en undersökning inte är synonym med en polisanmälan. En sådan kan göras flera år efteråt – och om du genomfört en gynekologiskt undersökning så finns spåren sparade. Därför kan det vara bra att söka sig till vården. 

Att bearbeta traumat genom samtal är ofta en bra lösning. Det finns massor av hjälp att få vad gäller detta. Kvinnojouren bistår med hjälp, brottsofferjouren är även de mer än behjälpliga och det finns även massor av olika jourer som erbjuder hjälp genom samtal. 

Ett annat viktigt hjälpmedel handlar om ett målsägarbiträde. Skulle du välja att polisanmäla den våldtäkt du utsatts för så kommer det att innebära att polisen förhör dig. Samma sak vid en framtida rättegång. Det som många offer upplever i samband med detta är att man ställs en massa insinuanta frågor som klandrar den egna personen och som skuldbelägger en. Frågor som kan röra vilka kläder man bar, hur mycket man druckit och huruvida det egna sexlivet ser ut. Genom ett målsägarbiträde så kan sådana frågor undvikas och där man som offer slipper stå i en slags skamvrå för helt irrelevanta saker. Vid rätten så får man ett professionellt stöd och även ett känslomässigt sådant. Ett målsägarbiträde är definitivt en fördel att ha vid sin sida om man blivit utsatt för en våldtäkt.

Vårdnadstvist – är det enda lösningen?

Vid en skilsmässa så fortsätter föräldrarna att ha gemensam vårdnad om barnen. Detta innebär att man tillsammans ska komma överens om viktiga beslut gällande barnens framtid och att man gemensamt ska sörja för att barnen har det bra ekonomiskt, får trygghet och kärlek. Samma som alltid, men med skillnaden att det numera finns två hem snarare än ett gemensamt. 

För de allra flesta så fungerar detta bra. Föräldrar kan fortsätta att hålla god ton och visa varandra respekt där man hela tiden tänker på barnens bästa. Man agerar, helt enkelt, vuxet. 

För andra så blir det större problem. Om exempelvis en skilsmässa i sig varit problematisk så är det inte ovanligt att frågor om vårdnaden även de tenderar att bli svåra att lösa. Vissa använder sina barn som ett slags slagträ för att hämnas: man obstruerar umgänget med den andra föräldern och man försöker hela tiden sabotera relationen mellan barn och förälder. Det kan ske genom att man inte hämtar barnen, inte lämnar dem, inte ringer eller svarar i telefonen, att man smutskastar den andra föräldern eller att man exempelvis vägrar att komma överens även om de mest basala saker. Där kan det till slut leda till att den andre föräldern lämnar in en ansökan om ensam vårdnad, stämmer den andre och provar saken rättsligt. Samarbetsproblem är den vanligaste orsaken till en vårdnadstvist i Sverige. 

Men, det finns även andra skäl som kanske är enklare att förklara. En vårdnadstvist kan vara den enda utvägen. Far barn illa så måste de också räddas. Det kan då handla om hot, våld, missbruk, allvarliga psykiska sjukdomar, kriminalitet eller sexuella övergrepp som bakomliggande orsaker. Vid sådana vårdnadstvister så behövs ingen förklaring: där måste de prövas rättsligt. 

Samarbetssamtal innan vårdnadstvist 

De som handlar om rena samarbetsproblem kan ofta lösas på annat sätt. Många glömmer bort att man strider om de man älskar mest och blir blinda av exempelvis hämndbegär. Man har svårt att se klart och man försöker hämnas på sitt ex genom att försöka vinna barnen. Det handlar då om att man också kan ge sina barn själsliga ärr att bära genom resten av livet. Att exempelvis den gamla partnern varit otrogen eller träffat en ny är moraliskt förkastligt – men det ger inte denne till en dåligt pappa/mamma. 

Samarbetssamtal ska erbjudas – enligt lag och kostnadsfritt – av varje kommun i Sverige. Vid sådana får föräldrar i en vårdnadstvist, tillsammans med juridiska ombud samt kunnig personal från kommunen, sitta ned tillsammans och försöka hitta konstruktiva lösningar på de problem som finns. Detta brukar ha en stor inverkan och lösa upp många knutar som leder till att en vårdnadstvist avslutas. 

Det finns alltså andra vägar att gå snarare än att påbörja en vårdnadstvist. Genom ett samarbetssamtal så kan många föräldrar hitta lösningar och framförallt inse att de alltid ska sätta barnen först och lägga personliga känslor åt sidan. Kort sagt: att agera mer vuxet.

Inte skamligt få barn ensam

Som tur är det inte längre skamligt att vara ensam vårdnadshavare och ha barn på egen hand. Det var det ju bara för 50-60 år sedan. Det var ju så märkligt att lägga hela skulden på den kvinna som valde att behålla sitt barn – och inte göra abort, medan mannen gick helt fri från den skulden och skammen.

Men idag finns det ingen skam längre med att vara ensam förälder. Har det att göra med att vi klarar av den saken ensam, rent ekonomiskt? Kanske det beror på kvinnans frigörelse; hon kan arbeta och försörja sig själv och sitt barn. Ingen behöver längre försörja henne, hon klarar av det galant på egen hand.

Alva Myrdal lade grunden för den ensamstående mamman

De flesta mammor som faktiskt kan arbeta har nog Alva Myrdal och den politik som hon arbetade för att tacka. Det var nämligen hon som såg till att bygga ut förskoleverksamheten för alla dagens mammor som numera kan lämna sina barn på dagiset och gå till jobbet hon med. Den ensamstående mamman för 100 år sedan kunde helt enkelt inte gå till något arbete – vem skulle ta hand om hennes barn medan hon var borta på sitt arbete? På så sätt var hon bunden till sitt barn under minst 7 år tills barnet kunde börja i skolan och vara där fram tills hon kunde komma tillbaka hem och ta hand om sitt barn på kvällen.

Början på den självständiga kvinnan

Att bygga ut förskoleverksamheten (som länge hette dagis förut) är hela grunden för den självständiga kvinnan. Fortfarande är hon ju bunden till sitt barn, men endast under barnets första år, innan barnet kan börja vistas på dagiset, förskolan eller hos en dagmamma. Och nu har vi redan flera generationer som har vuxit upp på dagis – och inte blev det fel på oss heller. Vilken framgång för den ensamma mamman!

Kan hemstädning bidra till integration?

Det pågår en väldig diskussion om integration just nu, och har så skett de senaste 15-20 åren. Åtminstone ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Kritiker till partiet har förutspått att partiets invandringsfientliga politik kommer att ”spilla över” på andra politikers agendor. Och i mycket har så skett. Andra politiker pratar snart inte om annat än om den misslyckade integrationen. Precis som SD vill.

Så vad kan man göra, för en mer lyckad integration? Detta är väl en tusen kronorsfråga. Vill man göra politiska poänger kan man servera alternativ på denna fråga. Det som verkar viktigast i frågan är väl ändå att de som kommer nya till Sverige, kommer in i arbetslivet och får jobb, eller hur? Då kan branschen som erbjuder hemstädning väl vara något för alla nya svenska medborgare.

Arbete som inte kräver svenska

Meningen med att invandrare ska arbeta med hemstädning har inte så mycket med hemstädning att göra, som att det är lättare för någon som är ny i språket att kunna arbeta utan att bristen på språkkunskaper ska vara ett hinder i arbetet. Andra sådana jobb är inom restaurangverksamheter, som diskare, eller bärplockare, gatsopare och liknande arbeten som inte kräver så mycket kommunikation på svenska. En del kan arbeta med barn. Barn kan inte heller prata så mycket svenska i början av sitt liv. Och om man själv inte kan så mycket svenska kan det vara lättare att våga prata den lilla svenska som man klarar av med barn, än med vuxna.

Hemstädning är bra för språkutveckling

Att städa hemma hos folk är också bra ur flera synvinklar än bara bristen på språkkunskaper i svenska. Städarna går ju hem till folk. Är man ny i landet, lär man sig otroligt mycket genom att komma hem till folk; man ser hur de har det möblerat. Kommer de i kontakt med de boende, så lär de känna svenska traditioner, svensk kultur och liknande. På många sätt är det en väg in i det svenska samhället när man jobbar. Då får man dessutom svenska kolleger, svenska chefer och så vidare.

Hemtjänst – en del av den svenska välfärden

För bara lite drygt ett halvsekel sedan fanns inte hemtjänst eller äldreomsorg på det sätt som vi är vana att se den idag. Det fanns inget ordnat system för att ta hand om äldre och sjuka personer i hemmet utan det var mer att man hjälptes åt i kvarteret eller inom familjen med att besöka och hjälpa varandra med hushållsbestyren. Det var uteslutande kvinnor som utförde detta arbete obetalt.

På 60-talet började man i vissa kommuner, bland annat Stockholm, arrangera viss typ av hemtjänst. De kvinnor som hjälpte äldre kallades ”hemsamariter” och fick en symbolisk lön, som dock inte gick att leva på. Anledningen till att man började med organiserad hjälp åt äldre var faktiskt att allt fler kvinnor började förvärvsarbeta, varpå behovet av barnomsorg på dagarna uppstod. Man kom då på att det vore bra om kommunerna kunde ansvara både för barnomsorg och äldreomsorg.

Hemtjänsten utvecklas under 1900-talet

Arbetet med barnomsorg sågs mer eller mindre från början som ett riktigt yrke, och allt eftersom tiden gick fick också hemsamarityrket en högre status och lönerna steg. Äldreomsorgen såg annorlunda ut än idag. Det fanns inga krav på utbildning och de som jobbade hade färre kunder, i genomsnitt sällan fler än två, tre äldre åt gången.

Genom åren har äldreomsorgen växlat mellan att skötas av Landstinget och av kommunerna, men sedan den så kallade ädelreformen 1992 är det kommunerna som har ansvaret. Hemtjänstyrket utökades dessutom från hjälp med hushållsbestyr till att även inbegripa hjälp med personlig hygien och liknande.

Alltför stressat och opersonligt?

Idag är hemtjänsten en integrerad del av välfärden och ses som självklar för de flesta. Att få hjälp i hemmet när kroppen börjar bli skröplig är en rättighet som gör att fler äldre kan bo kvar i sina
bostäder när de blir gamla och inte behöver flytta till ett äldreboende. Men hemtjänsten har också förändrats de senare åren, med högre krav på effektivitet och en uppfattning bland många äldre att häjälpen som ges känns mer stressad, forcerad och opersonlig.

Det finns bra hemtjänst i Stockholm

Vi är fler idag, och det var länge sedan en hemsamarit kunde sitta hemma i köket hos den gamla och småprata mellan tvättstugeronderna. Idag har hemtjänstpersonalen på många företag appar som styr vad de ska göra, och de övervakas ofta själva av sina arbetsgivare så att de inte stannar längre än vad som beräknats vara nödvändigt. Ett besök varar i vissa fall inte längre än tio minuter. Självklart gäller det inte alla aktörer, det finns fortfarande hemtjänstföretag i Stockholm som satsar på att bedriva omsorgsfull hemtjänst, där vinstmaximering och effektivitet inte är ledord. Och du har alltid rätt att själv välja aktör när du blir beviljad hemtjänst i Stockholm.

Invandrare blir oftare misstänkta för brott

Tyvärr är det så att även i ett så öppet och demokratiskt land i Sverige så styrs en hel del av det offentliga och privata livet av fördomar. Fördomar mot oliktänkande, och mot vissa kategorier av människor. En särskilt utsatt grupp, framför allt när det handlar om frågor om kriminalitet och bidrag, är invandrare.

Hos delar av det svenska folket har det blivit en sanning att invandrare är våldsamma och kriminella, att de hatar svenskar och bara är här för att sko sig på vårt välfärdssystem och skicka hem pengar till sina terroristsläktingar. En i grunden fredlig religion som Islam har i dessa människors ögon blivit synonymt med självmordsbombande Islamister, dårar som begår vidrigheter i Islams namn.

Polisen utreder invandrare oftare

Den överväldigande delen av invandrare är skötsamma. Dock tar bilden och fördomarna om utomeuropeiska invandrare över i medierna och även i många fall av polisen själva. Många poliser har verkat i utanförskapsområden och blivit förbittrade och förråade av det de sett. De har en öppet rasistisk hållning och stoppar oftare invandrare på gatan. Invandrare är särbehandlade i det svenska rättsväsendet och blir oftare kallade till polisförhör.

I Stockholms förorter är det inte ovanligt att unga pojkar varit på flera förhör hos polisen, trots att de bara är vanliga skolelever utan några kriminella tendenser. För svenska barn, födda i Sverige av svenska föräldrar, ser det betydligt lugnare ut, och de som ägnat sig åt kriminellt beteende har i regel kommit undan med det eller i värsta fall fått en tillsägelse och en klapp på axeln.

Kontakt med polis och myndigheter även utanför förhörsrummen

Det är klart att denna skevhet skapar ett utanförskap, och vi måste alla hjälpas åt att lösa frågan i stället för att skrika om fler poliser, hårdare tag och så vidare. Så länge som invandrare inte känner sig välkomna i det svenska samhället utan mest kommer i kontakt med det genom möten med socialsekreterare och i polisförhör, kommer ingenting att bli bättre, oavsett hur många poliser och hårda tag som sätts in.

Tolerera och acceptera

Det handlar om tolerans för varandra olikheter och att som svensk inte bara i tysthet önska att invandrarna kunde bli mer som de själva, utan att på djupet lära sig förstå andra människor och deras kultur,allt som är annorlunda. Nu talar vi inte om att man ska acceptera hederskultur och andra ickehumanistiska fenomen, svenska lagar ska gälla, men mycket är vunnet på att faktiskt kontakta varandra, vara lite mer nyfikna och kanske bjuda hem den invandrade kollegan på middag eller en fotbollsmatch.

Som ny i ett land, kanske med traumatiska minnen och erfarenheter från krig eller svält, är det svårt att få allt att gå på räls i ett nytt land som är helt annorlunda än det man kommer ifrån. Att det dessutom kan uppfattas som kyligt och avståndstagande hjälper inte situationen. Invandrare och svenskar har mycket att lära av varandra och det är dags att vi höjer toleransen för varandra olikheter och inte använder dem för att slå varandra i huvudet med.

På denna hemsida kan du läsa mer om hur du bör agera om du blir misstänkt för ett brott.

Sida 1 av 6

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén